تولید زعفران در ایران و جهان

آیا ایران بزرگترین تولید کننده زعفران است؟

در کدام شهر ایران بیشترین تولید انجام می شود؟

به تاراج رفتن منابع آب و خاک ایران به چه قیمت؟

آیا ما برای کشورهای دیگر گارگر تولید کننده شده ایم؟

تولید زعفران در افغانستان چقدر است؟

با کیفیت ترین زعفران در دنیا کجا تولید میشود؟

چرا زعفران زاوه با کیفیت ترین زعفران دنیا است؟

فهرست مطالب

تاریخچه تولید زعفران

تاریخ چند هزار ساله تولید زعفران

تاریخ زعفران درایران و جهان

تاریخ زعفران؛چگونه زعفران امپراطوری خود را گسترش داد
کلیک کنید

با کلیک روی عکس بالا با تاریخ پیدایش و کاشت زعفران در دنیا آشنا شوید و با خواندن ادامه این مقاله با وضعیت تولید در حال حاضر در دنیا و ایران و همچنین میزان تولید در ایران به تفکیک استان ها آگاهی کامل پیدا کنید.

کشورهای برتر در تولید زعفران

تولید جهانی زعفران

ایران با تولید 350 تن زعفران در سال رتبه 1 تولید در جهان را دارد. سطح کشت زعفران در ایران با توجه به آمار های ناقص جهاد کشاورزی در حدود 130 هزار هکتار برآورد شده است. متاسفانه تولید پایین زعفران در هکتار که با توجه به این آمار کمتر از سه کیلو در هکتار است باعث به تاراج رفتن منابع آب و خاک کشور شده است. به نوعی آب و خاک این کشور برای تولید زعفران به کار گرفته شده است اما سود این تولید به سایر کشورها میرسد که در ادامه توضیح داده میشود.

آیا ما صادر کننده اول دنیا هم هستیم؟؟؟

اسپانیا هم از تولید کنندگان به نام زعفران در دنیا است که شهرت آن نسبت به ایران که چند ده برابر آن تولید میکند بیشتر است. میزان تولید در این کشور حدودا 25 تن در سال است که رقم ناچیزی است اما وقتی آمار صادرات نگاه میکنیم این کشور صادر کنننده اول دنیا میشود .این جا است که سوال مهمی به وجود می آید که چرا ما صادرکننده برتر نیستیم و اسپانیا از کجا زعفران صادر میکند؟چه کسانی زعفران ایران را به اسپانیا برده و به نام اسپانیا صادر میکنند

افغانستان با بی تدبیری ما به کشورهای تولید کننده زعفران در دنیا اضافه شده و با توجه به بکر بودن زمین های کشاورزی و داشتن منابع آبی بهتر از ما در آینده یک تهدید جدی در زمینه تولید زعفران برای ایران خواهد بود متاسفانه بذر زعفران به شکل قاچاق از ایران وارد افغانستان شد و این همسایه پر سر و صدا در حال جان گرفتن از بازار زعفران شده است . میزان تولید زعفران در این کشور نزدیک به بیست تن در سال است.

هند به عنوان کشوری باسابقه در تولید زعفران که سابقه 20تن تولید هم در کارنامه دارد اما در حال حاضر تولید به شدت در این کشور افت کرده ولی همچنان در بین تولید کنندگان برتر قرار دارد. سالانه هشت تن زعفران تولید دارد و کشمیر منطقه اصلی کشت زعفران در هند است

در این کشور سالانه حدود 8 تن زعفران خشک تولید میشود.

در این کشور سالانه تا شش تن هم زعفران برداشت شده است

صادرات زعفران ایران و چالش های جدی آن

به طور حتم کشوری که بیشترین تولید را دارد در صادرات هم باید رتبه یک داشته باشد . ما بیشترین صادرات زعفران را به کشورهایی نظیر اسپانیا،چین،امارات،قطر داریم .

اسپانیا کشوری که در سال گذشته نزدیک به 40 ملیون یورو زعفران از ایران و 35 ملیون یورو زعفران از افغانستان وارد کرده است (نکته جالب قضیه این است که حتی زعفرانی که از افغانستان خریده هم زعفران ایران است که به شکل قاچاق وارد افغانستان شده) و به نام خودش به کشورهایی زعفران صادر کرده که با قیمت های بالایی حاضر به خرید هستند و ارزش این ادویه را کامل درک کرده اند مانند امریکا؛فرانسه و سوئد

زعفران در چند بسته

کشور هایی نظیر چین ،ترکیه و امارات از بزرگترین وارد کنندگان زعفران ایرانی هستند اما نه برای مصرف بلکه برای بسته بندی و فروش به سایر کشورهای دنیا با هر نام و برندی که دوست داشته باشند.امارات به طور رسمی سالی حدود 70 تن زعفران ایرانی میخرد و چین هم کمی بیشتر و نزدیک به 90 تن زعفران خشک از ایران وارد میکند. با توجه به قاچاق آمارها از این بیشتر است.

در واقع تمام سود حاصل از ارزش افزوده و قیمت واقعی زعفران در دنیا به جیب این کشورها می رود. این کشورها نهایت هر کیلو زعفران ایرانی را به صورت فله به قیمت  2000 هزار دلار می خرند و با بسته بندی و صادرات آن به قیمت 5000 دلار در بازارهای هدف سود هنگفتی نصیب خود میکنند. 

زعفران می رود و خشک سالی می ماند

به عکس بالا که ساخته هوش مصنوعی است به دقت نگاه کنید.

ادامه روند فعلی کشت زعفران و این شکل روند صادرات آن ضربه های جبران ناپذیری به امنیت کشور خواهد زد.کاهش شدید آب های زیر زمینی در سال های اخیر از بین رفتن حاصل خیزی خاک ایران بدون بدست آوردن دستاورد خاصی برای ایران و ایرانی

در این تصویر در حالی که خاک ایران بیابان شده و همچنان حفاری چاه عمیق صورت میگیرد و بسته بندی های زعفرانی که به قیمت ارزان صادر  میشود و کشاورزانی که با حسرت به این وقایع مینگرند مشاهده میشود. گرچه این تصویر ساخته شده ی هوش مصنوعی است اما بسیار به واقعیت نزدیک است.

این واقعیت را باید پذیرفت که ما کارگر تولید کننده چین امارت و اسپانیا شده ایم در واقع منظور از ما نه تنها نیروی انسانی کشور بلکه خاک و آب کشور هم هست.

این وضعیت نه تنها در زعفران بلکه در خیلی از تولیدات کشاورزی دیگر هم وجود دارد اما شدت آن در کاشت زعفران بیشتر  است

زعفران خشک سالی صادرات

آیا میدانید میزان نمک محلول در آب (EC) در دشت زاوه که بیشترین زعفران دنیا را تامین میکند به طور میانگین 800 و در خیلی از چاه های کشاورزی زیر 500 است .یعنی برابر با آب چشمه ها در حالی که این مقدار در اب شهری خود شهر تربت  و خیلی از شهر های ایران نزدیک به 1000 است و یا بیشتر است.

آری ما این آب گوارا را برای تولید در کشاورزی مصرف میکنیم اما سود واقعی را نصیب کشورهای دوست و همسایه میکنیم.

چه عواملی مانع صادرات زعفران از ایران به شکل مستقیم می شود؟

1-صادر کنندگان ضعیف

متاسفانه همانطور که کشاورزان در حال حاضر آن طور که باید در تولید خوب عمل نکرده اند منظور میزان پایین برداشت در هکتار است صادرکنندگان هم فقط به این دلخوش بوده اند که زعفران از مرز خارج کنند و به اولین مشتری بفروشند و هیچ برنامه ای برای قدم های بعدی و ورود به بازرهای خرده فروشی در کشورهای هدف نداشته اند.

در واقع صادرکنندگان ایرانی زعفران بیشترین توان خودشان را در ارزان تر فروختن زعفران ایران داشته اند و همیشه پای خود را روی گلو کشاورز گذاشته اند و مطیع بی چون و چرای مشتریان خارجی خود بوده اند. ورود افراد مختلف به بازار صادرات زعفران ایران به خارج در نهایت باعث شد زعفرانی که در سال های نه چندان دور تا سه هزار دلار مشتری داشت به کمتر از هزار دلار برسد .

 

علت این بود که صادرکنندگان تازه وارد قیمت های کمتری به مشتریان پیشنهاد میداند و خاطر اطمینان داشتند که میتوانند به هر قیمتی محصول را از کشاورز بخرند و تولیدکننده ناچار به فروش خواهد بود و هیچ حمایت و یا قانون خاصی از طرف دولت و حکومت برای تعیین قیمت و وجود نداشت. از طرفی افزایش تولید شدید در اواخر دهه نود هم باعث شد زعفران ایران به پایین ترین قیمت ممکن در جهان برسد .

زمین زعفران بدون علف زعفران سرخ سار
ناگفته نماند که صادر کنندگانی داریم زعفران ایران را با شرکت های سوری در آن طرف با قیمت پایین میخرند(یعنی خودشان از خودشان میخرند) تا از تعهد ارزی خود بکاهند و سپس با نام و برند سایر کشورها با قیمت خرده فروشی و بالا این زعفران را میفروشند.البته در اینکه صادرکنندگان متعهد هم در این عرصه وجود دارند شکی نیست که دل تولید کنندگان هم به آنها خوش است اما تعداد آنان بسیار کم است.

2-خام فروشی و فله فروشی بدن بسته بندی و برند سازی

در رابطه با فله فروشی یعنی فروش کیلویی زعفران بدون بسته بندی و برند سازی که به نظر همه آگاهی داریم و جای کار در این زمینه بسیار است گرچه شرکت هایی شروع به فعالیت و خرده فروشی در مارکت های جهانی داشته اما نسبت به فروش عمده بسیار پایین است.خام فروشی هم که تخصص ایرانی جماعت در تمام تولیدات خود است از نفت گرفته تا زعفراندر حالی که فراوری زعفران و استخراج موادی از آن مثل کروسین ارزش افزوده بی نظیری دارد هنوز شرکت های دانش بنیان و مرتبط با این عمل وارد این بازار نشده اند

3-اثر تحریم های اقتصادی

اثر تحریم به ویژه تحریم بانکی و ارزی متاسفانه دست صادرکنندگان ایرانی را کاملا بسته و مشکلات زیادی برای صادر و برگشت پول صادکنندگان بوجود آورده است. خرید فروش با ایرانی به خاطر تحریم های بسیار مشکل و معمولا مشتریان خارجی از ترس قوانین با شرکت های ایرانی معاملات کمی دارند. این قوانین باعث رشد تجار افغانستانی شد.

4-نوسانات شدید قیمت ارز 

5-عدم ثبات قیمت زعفران

ناگفته نماند قیمت زعفران و تعیین قیمت آن بیشتر در اختیار شرکت های صادرکننده است

میزان تولید زعفران ایران در سال های مختلف

میزان تولید در دهه هفتاد بین 150 تا 170 تن در سال بوده است

میزان تولید زعفران در دهه هشتاد از 180 تا 200 تن بوده است .البته سرمای شدید سال 86 باعث کاهش تولید در طی سال 86تا 88 گردید اما دوباره در اغاز دهه نود میزان تولید به 200 تن نزدیک شد.جالب است در اواخر دهه هشتاد هر کیلو زعفران نزدیک به 4000 دلار از ایران خریداری میشده است.

طبق آمار های جهاد کشاورزی در این سال 250 تن زعفران در ایران تولید شده است.اغاز دوران طلایی تولید زعفران در ایران از این سال شروع شد که در نهایت تولید زیاد در پایان این دهه صنعت زعفران و کشاورزان را به درد سر های غظیمی گرفتار کرد که حاصل طمع و بی خردی شورای نا ملی زعفران و صادرکنندگان طمع کار بی وجدان بود.

بقیمت زعفران در سال 1390

تولید زعفران در این سال بین 270 تا 290 تن بوده است. میزان صادرات معادل 140 تن و با ارزش تقریبی بیش از 400 ملیون دلار بوده است

رسیدن به تولید 300 تن زعفران در سال 1392 و شروع کشت و کار زعفران در استان هایی دیگر.

افزایش 27 درصدی صادرات زعفران در این سال نسبت به سال قبل اتفاق افتاده است.حدود 160 تن صادرات زعفران در سال 1392

به نظر می رسد طبق آمار ها و مصاحبه های موجود در این سال تولید زعفران بین 300 تا 320 تن بوده است. 

در دهه نود شاهد رشد میزان تولید در هر سال هستیم و هنوز تعادل تا حدودی بین قیمت خرید و قیمت نهایی تولید وجود دارد اما کم کم در حال افت رشد قیمت زعفران نسبت به تورم هستیم ولی همچنان کشاورزان در حال کشت شدید زعفران هستند و هنوز از اینده عجیب تولید در ال های آتی خبر ندارد از طرفی وضعیت اب و هوایی هم مناسب است و در روند تولید اختلالی ایجاد نشده است.در این سال رکورد تولید 350 تن زعفران در سال زده شد و روند صادرات هم همچنان در حال افزایش

در این سال هم تولید در محدوده 350 تن است .

همچنان وضعیت تولید در محدوده 350 تن قرار دارد .

میزان تولید زعفران در 1397 رکورد جدیدی ثبت میکند و به بیش از 380 تن و در بعضی آمار ها به 400 تن می رسد .نوسانات قیمتی شدید است و در این سال حتی ورود دولت و خرید حمایتی هم صورت می گیرد که البته با حواشی و بد عهدی های عجیبی که صورت میگیرد هیچ حمایتی از تولید کننده صورت نمیگیرد . در این سال رکورد های برداشت زعفران در مزارع سرخ سار ثبت می شود که به تولید 24 کیلو در هکتار می رسیم که البته سال بعد این رکورد هم شکسته شد.در این سال رکورد صادرات هم زده شد و بیش از 250 تن صادرات داشته ایم.

میزلن تولید در سال 1397

در این سال به رکورد عجیب 500 تن تولید زعفران در سال رسیدیم که ارزش این محصول بسیار پایین آمد و تمام صادرکنندگان و شورای ملی خوشحال از این تولید زیاد با قیمت گذاری پایین و عدم حمایت دولت در این سال ها کشاورزان از این تولید آنچنان که باید خوشحال نبودند و شاهد از بین رفتن دسترنج چند ساله خود بودند .در این سال مشکلات کارگری عجیبی هم بوجود آمده بود که جمع آوری و فرآوری با مشکلات زیادی روبرو بود. قیمت ها در فصل برداشت و نیاز کشاورز به شدت پایین بود  در واقع  هنوز نه کشاورزان و نه مدیران و نه صادر کنندگان توان هضم این مقدار تولید را نداشتند به گونه ای که هم اکنون در سال 1403 هستیم همچنان زعفران های تولید شده در این سال توسط تعاونی به فروش می رسد. 

در سال 1399 هم تولید در حدود 500 تن بوده است و در این سال خیلی از کشاورزان حتی گل های زعفران را از روی زمین جمع نکردند و کارگران هم برای جمع اوری حتی به نصف هم راضی نبودند در فصل برداشت قیمت به شدت پایین بود و توان فرآوری این میزان تولید وجود نداشت. چندین تن تولیدی این سال ها هم اکنون در انبارهای بورسی و دولتی موجود است و این تولید به حدی بود که تا چند سال اجازه نفس کشیدن به زعفران را نداد. این میزان تولید نیاز به کار شدید در زمینه صادرات داردکه چنین روندی هیچگاه طی نشد و مشکلات صادرات توانهضم این مقدار تولید را ندارد

و اما سال 1400 که هنوز هم امار دقیق کاهش تولید آن مورد بحث است. به یک باره تولید از 500تن به زیر 200 تن کاهش یافت. اما علت چی بود؟؟

مهمترین علت خشک سالی عجیب و کاهش شدید بارندگی ها به عل پدیده هواشناسی النینو بود که در وقتی که نیاز آبی زعفران شدید بودهیچ بارانی نبارید.

از طرفی به علت به صرفه نبودن تولید زعفران برای کشاورز و قیمت پایین آن کشاورزان رسیدگی به زمین های زعفران را به شدت کاهش دادند و میلی به کار بر روی زمین ها نداشتند از طرفی افزایش قیمت گندم و جو و درآمد بهتر و زحمت کمتر برای این محصولات باعث شد کشاورزان به امید باران زمین های کشاورزی را رها کنند و آب ها چاه را برای کشت گندم و جو اختصاص دهند  و این باعث شوک به پیاز و کاهش شدید تولید در سال 1400 گردید .به طوری که تمام مشکلات مربوط به جمع آوری و فرآوری حل شد و فصل بی زحمتی برای کشاورزان بود و این آغازی بر دوره کاهش تولید بود.

این کاهش تولید نتوانست افزایشی در قیمت ایجاد کند . در واقع تمام صادرکنندگان انبارهای زعفران خود را از سال های قبل پر کرده بودند و میلی به خرید زعفران نداشتند از طرفی دسیسه هایی زیادی هم صورت گرفت و از آنجا که دست پری داشتند تلاش های  ناقص دولت و نمایندگان مجلس نتوانست کشاورز را به کاشت و رسیدگی به زعفران قانع کند و همچنان این کشت استراتژی آینده مبهم داشت.

همچنان خشک سالی ادامه دارد و قیمت تولید به صرفه نیست کشاورز میل به رسیدگی به زعفران ندارد و همچنان جو و گندم در اولویت آبدهی قرار دارد.

میزان تولید 150 تن شده ولی به علت وجود زعفران زیاد از سال های پایانی دهه نود هم چنان صادرکنندگان تا میتوانند قیمت ها را سرکوب میکنند و امید به افزایش تولید در سال 1402 دارند .استراتژی صادر کنندگان و مافیای زعفران کاملا جواب داده و قیمت ها باب میل آنان است.البته این نکته هم قابل بیان است شرکت های  تازه کاری وارد عرصه صادرات زعفران شدند و با توجه به تولید بالا در سال های 99؛98 توانستند جنس خود را تامین کنند و با قیمت های پایینی این زعفران را بفروشند و به سود مقطعی خود فکر کردند شرکت هایی که در حال حاضر از این کار خارج شدند و از بی قانونی و بی حساب کتاب بودن بخش کشاورزی و تولید در ایران به سود های خوبی دست پیدا کردند.

کاهش تولیدی که همچنان ادامه دارد

سرمای شدید و عجیب زمستان 1401 همراه با خشک سالی باعث شد میزان برداشت زعفران همچنان کاهشی باشد .گرچه امار ها از برداشت 200 تن زعفران خبر می دهد اما این افزایش تولید بیشتر به خاطر افزایش کشت در سایر استان های کشور بویژه غرب کشور می باشد. در استان خراسان تولید کاهشی بود .البته کاهش تولید چند ساله تاثیر خودش بر قیمت گذاشت و افسار قیمت زعفران از دست مافیای زعفران خارج شد و شاهد رشد شدید قیمت زعفران بعد از برداشت 1402 بودیم که همچنان ادامه دارد.

میزان صادرات زعفران در سال های مختلف

صادرات زعفران ایران

در این سال آمار صادرات زعفران حدود 280 تن و به ارزش 351 ملیون دلار بوده است. بزرگترین خریداران زعفران امارات و اسپانیا بوده است

در سال ۹۹ بیش از ۳۲۴تن زعفران با ارزش بیش از ۱۹۰میلیون دلار به ۶۰کشور صادر شد که پنج کشور هنگ کنگ، امارات، اسپانیا، چین و افغانستان، ۷۹درصد وزن و ۷۸درصد ارزش کل صادرات این محصول ایرانی را به خود اختصاص دادند

با توجه به آمارها، در سال ۱۴۰۰، ایران حدود **۲۲۸ هزار و ۵۷۶ کیلوگرم** زعفران به ارزش **۸۴۰ میلیون و ۶۳۴ هزار و ۱۳۵ دلار** از گمرکات خراسان رضوی صادر کرده است[1]. این مقدار نسبت به سال قبل کاهش یافته است[1]. بیشترین مقدار زعفران صادره در بسته‌بندی‌های بیش از **۳۰ گرم** (عمدتا نیم و یک کیلوگرمی) قرار دارد[1]. همچنین، زعفران در بسته‌بندی‌های **۳۰-۱۰ گرمی** و **کمتر از ۱۰ گرم** نیز به بازار عرضه شده است[1]. افزایش تولید زعفران در بسته‌بندی‌های کمتر از ۱۰ گرم نشان‌دهنده امیدواری است، اما نیازمند حمایت‌های بیشتر از دستگاه‌های اجرایی و متولی می‌باشد[1]. این محصول همچنان یکی از مهم‌ترین ادویه‌های جهان محسوب می‌شود

صادرات زعفران 142 صادرات ماهانه زعفران 1402


.میزان صادرات زعفران در سال 1401 حدود 170 تن بوده است

میزان صادرات علی رقم افزایش شدید قیمت زعفران در سال 1402 دوباره افزایش داشت تا نشان دهد زعفران ایران با هر قیمتی خریدار دارد اگر صادرکنندگان منافع شخصی را کنار بگذارند و کمی در روابط با مشتریان خارجی عزت نفس داشته باشند و در مقابل مشتریان زعفران ضعف نداشته باشندمقایسه صادرلت زعفران ایران در سال های 1401-1402

سود زعفران ایران نصیب کدام کشور ها می شود؟؟

آمار وزنی صادرات به کشورهای مختلف از سال 1395 تا 1401 را در ادامه بررسی میکنیم

1-اسپانیا 375 تن زعفران

 

2-امارت متحده عربی 480 تن زعفران

 

3-هنگ هنگ 290 تن زعفران

 

4-ایتالیا 30 تن زعفران

 

5-چین 250 تن زعفران

 

6- قطر 40 تن

 

7-عمان 35 تن زعفران

 

8-با در نظر گرفتن قاچاق بیش از 200 تن به افغانستان و ترکیه

 

همانطور که مشاهده میکنید تمام کشور های اطراف و چین و اسپانیا زعفران ایران را میخرند. صددرصد قیمت خرید از تجار ایران نسبت به قیمت فروش در مراکز جهانی و خرده فروشی بسیار کمتر و همچنین خرید تجار از تولید کننده باز بسیار کمتر از قیمت فروش است .

در نتیجه تمام زحمت و تلاش کشاورز و مهمتر از آن منابع آب و خاک ایران یک منبع عالی برای درامد داشتن کشورهای اطراف ایران شده و سود قابل توجهی را نصیب این کشورها میکند.

اگر فرض بگیریم به طور میانگین برداشت در ایران 250 تن باشد و این عدد را در قیمت خرده فروشی که هر گرم معادل 15 دلار است ضرب کنیم قدرت مالی زعفران مششخص می شود

2750000000=15*250000000

بیش از دو  و نیم میلیارد دلار منابع ارزی در دسترس است

مزارع زعفران ارگانیک سرخ سار

در کدام مناطق ایران زعفران تولید می شود ؟

در حال حاضر پراکندگی کشت زعفران در ایران بسیار زیاد شده است و با توجه به افزایش قیمت احتمالا رو آوردن به این کشت بیشتر خواهد شد.متاسفانه ما بیشتر از لحاظ کمیت رشد داریم و برداشت در سطح هکتار پایین داریم. در حالی که می شود با کشت کمتر و تامین نیاز آبی به محصول بیشتری دست پیدا کنیم .

کشت زعفران در خراسان

در حال حاضر خراسان رضوی و شهرستان تربت حیدریه  و دشت زاوه رتبه یک تولید زعفران در دنیا دارد.اما در شهر هایی مثل تربت جام ؛نیشابور، مشهد،گناباد ،کاشمر و در شهرهایی از خراسان جنوبی و شمالی هم کشت رواج دارد که در ادامه بررسی می شود

میزان سطح زیر کشت و برداشت زعفران در زاوه

بدون شک زعفران زاوه از لحاظ کیفیت محصول همتراز و بلکه بهتر از زعفران قاین است  و از لحاظ نحوه فرآوری بهترین زعفران در جهان است. مردم زاوه متخصص زعفران چه از لحاظ کشت و چه از لحاظ فرآوری است. تولید زعفران درجه 1 و به شکل هایی بسیار زیبا و  دلپذیر که مشتریان خاص خارجی دارد برای اولین بار توسط متخصصان زاوه رواج یافت.زعفران زاوه بویژه نگین های اول فصلی تولید شده توسط فرآوری کنندگان زعفران در زاوه بهترین نوع زعفران در دنیا محسوب می شود.

در دشت زاوه بیش از 13 هزار هکتار زعفران کشت شده و بیش از 40 تن زعفران خشک برداشت می شود البته این آمار مربوط به سال های اخیر است که روند تولید کاهشی بوده است. روستای صفی آباد(دهکده جهانی زعفران) ،مرغزار،آبرود،ساق از مهمترین روستاهای تولید زعفران در جهان هستند

میزان سطح زیر کشت و برداشت زعفران در شهرستان تربت حیدریه

شهرستان تربت حیدریه که سال های زیادی است میزبان زعفران ایران است هم بعد زاوه رتبه دو تولید زعفران در ایران و جهان را دارد. اما نکته مهم این است که در تقسیمات کشوری تربت حیدریه ، زاوه و حتی رشتخوار  به تازگی از هم جدا شده ولی در اصل تربت و زاوه و رشتخوار یک شهر و دیار است . جالب است بدانید در تربت حیدریه سالانه حدود 35 تن زعفران تولید می شود و نزدیک به 10 هزار هکتار زعفران زیر کشت دارد و در رشتخوار هم نزدیک به 6500 هکتار زمین زیر کشت زعفران است و تولید معادل 20 تن دارد  .در واقع تربت حیدریه ،رشتخوار و زاوه که یک دیار محسوب می شود نزدیک به 95 تن زعفران دنیا را تولید میکنند که معادل تولید تمام دنیا است یعنی زعفران تربت حیدریه ، زعفران زاوه و زعفران رشتخوار از مجموع تولید زعفران در اسپانیا و هند و افغانستان مراکش چین بیشتر است.

بدون شک فقط و فقط این شهرستان است که میتواند لقب مهد زعفران دنیا داشته باشد.

آیا کیفیت زعفران ایران از همه دنیا بالاتر است؟

شاخصه کیفیت در زعفران بررسی میزان کروسین ، پیکرو کروسین و سافرانال و همچنین بار میکروبی و رطوبت است.

افغانستان و هند ادعای کشت زعفران با کیفیت تر از ایران را دارند و ایران هم همیشه به عنوان بهترین تولید کننده زعفران شناخته میشده است.

استاندارد جهانی زعفران ایزو 3632  گرفته تا انواع استاندارهای ملی و جهانی و سازمان غذا و دارو همه یک اعدادی در نظر گرفته اند.

اما نکته مهم در زعفران که کمتر کسی به آن توجه دارد و گفته شده فرآوری زعفران است که کیفیت را مشخص میکند .

زعفران شش پر سرخ سار

 

به طور کلی زعفران ایران شاخص های استاندارد های جهانی را به شکل کامل دارد و وقتی نود درصد زعفران دنیا در یک کشور تولید شود صد در صدر کیفیت برتر تولید هم در همان کشور است. تا به امروز هیچ کشوری در تولید زعفران و فرآوری با کیفیت زعفران نزدیک به ایران نیست.

بهترین زعفران ایران در کدام شهر تولید می شود ؟

معمولا در ایران قاین را به عنوان شهر  زعفران می دانند که به علت سبقه تاریخی کشت زعفران در این شهر است. کیفیت زعفران را می توان به سه عامل نسبت داد از آنجایی که وراثت پذیری زعفران متغیر است و ما در کنترل عوامل ژنتیکی نقش زیادی نداریم به

عوامل محیطی شامل خاک، آب و داشت کشاورز است بیشتر دقت می کنیم. وقتی شما در این سه مورد بررسی کنید متوجه می شوید از لحاظ خاک  غنی ،دشت زاوه تربت حیدریه برای کشت زعفران  به شدت مناسب است به طوری در خطه خراسان بسیار معروف است که خاک زاوه زعفران خیز است و آفریده شده که زعفران به عمل آورد.

از لحاظ آب هم  که خود زاوه یعنی محل رویش آب و کیفیت آب زاوه در کشور از بهترین ها است در زاوه چاهای کشاورزی وجود دارد که آب با EC 300 دارد  در حالی که جنوب خراسان معمولا آب ها شور و پر از املاح است.

در حالت کلی باز هم اکثر زعفران هایی که در ایران تولید می شود  از استاندارهای جهانی عقب نیست اما زعفران زاوه استاندارهای جهانی زعفران را به راحتی دارا است .

 

زعفران نوزاد

اما باز هم تاکید دارم که نقش عوامل محیطی  نسبت به نقش فرآوری زعفران بسیار کمتر است. در حال حاضر بهترین و جدیدترین شکل های فرآوری در زاوه و تربت حیدریه اتفاق می افتد. در حالی که هنوز در خراسان جنوبی بیشتر زعفران دسته یا گل پیچ رواج دارد و فرآوری سنتی انجام می شود و زعفران مناطق شمالی خراسان هم به صوررت گل فروخته می شود و توسط فرآوری کنندگان تربت حیدریه خریداری و فرآوری می شود .

بدون شک علم فرآوری زعفران با تلاش و کوشش کشاورزان و فرآوری کنندگان تربت حیدریه در چند سال اخیر به بالاترین سطح ممکن رسیده و در حال حاضر انواع زعفران نگین سوپر در تربت و زاوه تولید میشود که قبل از این چنین زعفرانی وجود خارجی نداشت و شاید اگر این تحول ایجاد نمی شد زعفران ایران جایگاه خود را این اندازه در مارکت جهانی پیدا نمی کرد.

بنده به عنوان نگارنده هم چنان معتقد هستم زعفران ایران در هر شهری تولید شود استاندارهای جهانی را دارد و اگه خوب فرآوری شود توانایی رقابت با هر زعفرانی در هر کجای دنیا را دارد.

نکته ای بسیار مهم برای خریداران و مصرف کنندگان زعفران

در سال های اخیر تقلب در زعفران زیاد بوده و اکثرا برند تقلب به نام زعفران قاینات بوده پس هنگام خرید حتما توجه داشته باشید که اگر زعفران ارزان را در جایی با نام و برند قاین و قاینات دیدید بدانید که تقلبی است. البته منظور این نیست که تمام زعفران ها برند قاین تقلبی است اما این جمله را به خاطر داشته باشید: تمام زعفران ها با برند قاین تقلبی نیست و تمام زعفران های تقلبی برند قاین را دارند

آمار های سطح کشت و میزان برداشت که در ادامه گفته می شود بر اساس امار جهاد کشاورزی و مربوط به سال1401 است در حالی در سال 1399 همین امار ها با افزایش 60 درصدی همراه بوده است

در این شهرستان بویژه در منطقه باخرز که چسبیده به دشت زاوه است به طور تولید زعفران رواج دارد و سطح زیر کشت 5000 هکتار و برداشت حدود 20 تن می باشد

معمولا کیفیت زعفران تولیدی در کاشمر نسبت به سایر شهرهای خراسان کمتر است شاید به این علت که کشت اصلی کشاورزان کاشمر چیز دیگری است  اما در کاشمر که  معمولا جدیدترین متد های تقلب در زعفران را کشف میکند 4500 هکتار زعفران با برداشتی معادل 7 تن زعفران

در نیشابور شهر شعر و صفا طبق امارهای جهاد کشاورزی نیشابور نزدیک به4000 هکتار زعفران با برداشت 10تن زعفران وجود دارد 

مشهد مقدس محل اصلی پاک کردن گل های زعفران خراسان بزرگ و محل اصلی فروش خرده زعفران در ایران کشت زعفران در حال رونق گرفتن است .مشهد نزدیک به 3500 هکتار زعفران و با تولید معادل 10 تن زعفران خشک بخشی از زعفران ایران را تولید میکند

گناباد شهر قنات های تاریخ ایران 3000هکتار زعفران با برداشتی معادل 8 تن زعفران نقشی مهم در تولید زعفران دارد

در کل خراسان جنوبی نزدیک به 17000 هکتار سطح کشت زعفران داریم و برداشتی نزدیک به 30 تن داریم. شهرستان قاین محل اصلی کشت زعفان خراسان جنوبی است که 5000 هکتار کشت زعفران دارد

خراسان شمالی با توجه به تغییرات اب و هوایی  و خشک سالی های زیاد در خراسان جنوبی و رضوی میزبان زعفرا ایرا در اینده نزدیک باشد. در حال حاضر نزدیک به 5000 هکتار در این استان زعفران کشت داریم و برداشتی معادل 20 تن که بخش زیادی از زعفران تولید در خراسان شمالی به صورت گل فروخته  و فرآوری نمی شود. مدیریت کشاورزان و ترغیب سرمایه گزاران برای فراوری زعفران در خراسان شمالی بسیار مهم است که مدیران این استان باید فکری به حال ان کنند. فاروج محل اصلی کشت زعفران در خراسان شمالی است

در استان گلستان با توجه به جستجوهای صورت گرفته در اینترنت به نظر نزدیک 600 هکتار زعفران با برداشت معادل 3 تن زعفران خشک وجود دارد.شهرستان‌های آزادشهر، مینودشت، رامیان، گالیکش، گرگان و علی آباد زعفران کشت شده است و سالانه پنجاه هکتار عزفران به سطح زیر کشت افزوده می شود. اگر مشکل رطوبت زمین از خرداد تا مهر ماه در این استان وجود نداشته باشد میتواند محل مناسبی برای کشت زعفران باشد

کرمان بعد از سه خراسان و البته در جدیدترین امار ها بعد از اصفهان بیشترین سطح کشت و بیشترین تولید زعفران در ایران را دارد . در کرمان بیش از 1600هکتار زمین زیر کشت زعفران است و برداشتی معادل 4 تن زعفران خشک دارد.در شهر های زرند، شهر بابک، بافت، سیرجان، بردسیر و ریگان کشت زعفران انجام می‌شود. 

در استان فارس هم نزدیک به 1200 هکتار زمین زعفران داریم و برداشتی معادل 4 تن زعفران خشک در شهرهایی نظیر  استهبان، نی‌ریز، سروستان، اقلید، مرودشت، شیراز و سپیدان داریم.

به نظر می رسد کشت زعفران در اصفهان رونق زیادی دارد و در حال تبدیل شدن به چهارمین استان زعفران خیز ایران است یعنی از کرمان در حال سبقت است. به گفته مدیران جهاد اصفهان این استان 1800 هکتار زعفران زیر کشت دارد و به دنبال رسیدن به سطح کشت 4000 هزار هکتاری در اینده نزدیک است. همچنین تولید ده تن زعفران در این استان نشان دهنده رشد خوب تولید در استان اصفهان است

اذربایجان یاشاسین

در اذربایجاین نزدیک به 400 هکتار زعفران و برداشتی معادل 1.9تن زعفران داریم که نشانه پیشرفت سریع این استان است

همدان که گفته می شود خاستگاه اولیه زعفران ایران در دوران ماد ها بوده حال بعد چند هزار سال دوباره سراغ کشت زعفران رفته است و در این استان سطح کشت نزدیک به 400 هکتار و برداتشی نزدیک به 1/5 تن بوده است

در یزد و کشت هزار هکتار زعفران و برداشتی معادل 4 تن زعفران کشت نشان از حرکت یزد به سمت کشت زعفران دارد

تقریبا در تمامی نقاط ایران زعفران کشت شده و در حال آزمایش این کشت هستند شرایط آب و هوایی و بارندگی و زمان بارندگی از موارد مهم هر استان برای کشت زعفران است. مجموعه بزرگ سرخ سار در حال تدوین شرایط کشت زعفران در استان های مختلف ایران است که بر اساس شرایط آب و هوایی و خاک و آب هر استان باشد.البته مقاله ای در رابطه با شرایط لازم برای کشت زعفران به طور کلی در سایت قرار خواهیم داد که میتوانید با مقایسه با استان محل کشت خود با آن نسبت به شرایط کشت زعفران کاملا آشنا شوید.همچنین میتوانید برای مشاوره رایگان شرایط زمین و محل کشت خود را به ایمیل mohammadshiraki1992@gmail.com بفرستید و هر سوالی در رابطه با کشت زعفران داشته باشید پاسخ داده خواهد شد.

بررسی علمی کیفیت زعفران در شهر های مختلف استان خراسان بزرگ

مقاله ای در سال 1397 منشر شد که زعفران تولیدی شهر های مختلف استان خراسان را بررسی کرده بود در این مقاله از رشته های بریده درجه 1 زعفران تولید مناطق مختلف استان خراسان بزرگ جهت بررسی کیفی استفاده شد و نتایج هم کاملا مورد انتظار بود .

بر اساس نتایج این مقاله زعفران روستای صفی آباد و شهن آباد زاوه در تمام موارد که شامل (کروسین،پیکروکروسین،سافرانال) در رتبه اول قرار داشت و این شنان از کیفیت برتر زعفران زاوه در ایران و دنیا دارد.برای مطالعه متن کامل مقاله روی عنوان زیر کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات

هیچ کدوم از تخفیف ها رورا ازدست نده

اگه می خوای از تخفیف های مجوعه سرخ سار به مناسبت های مختلف تقویمی عقب نمونی حتما در خبرنامه نامه عضو شو

خبرنامه
با عضویت در خبرنامه از تخفیف ها جا نمون

پک زعفران سرخ سار ویژه محرم

4مثقال ریشه سفید+1مثقال زعفران پوشال دستگاهی +1مثقال زعفران سرگل صادراتی با تخفیف ویژه  و قیمت باورنکردنی+ارسال رایگان

 

0
سبد خرید
  • No products in the cart.