زعفران یک گیاه گلدار از خانواده کروکوس است که از کلالههای نارنجی رنگ آن به عنوان ادویه، رنگدانه و دارو استفاده میشود. زعفران به عنوان گرانترین ادویه جهان شناخته میشود که قیمت آن در برخی بازارها از طلا گرانتر است. اما چرا زعفران اینقدر گران است؟
1-هزینه کاشت داشت برداشت بسیار بالا است
زعفران یک گیاه عقیم است که نمیتواند به صورت طبیعی تکثیر شود. این گیاه از تلقیح مصنوعی گلهای کروکوس به وجود آمده است و دارای ژنوم سهگانه است. این یعنی که زعفران دارای سه مجموعه کروموزوم است که از دو گونه مختلف کروکوس به ارث رسیده است. این ویژگی باعث میشود که زعفران نتواند بذر تولید کند و برای تکثیر آن باید از ریشههای زیرزمینی آن به نام پیاز استفاده کرد.
هر هکتار هشت تا ده تن پیاز می خواهد و کاشت آن هم وابسته به نیروی انسانی است و باعث افزایش هزینه های جانبی هنگام کاشت می شود.
بعد از کشت دو تا سه سال زمان نیاز دارد تا پیاز تکثیر شود و زمین به گل دهی خوبی برسد با توجه به تورم شدید و کاهش ارزش پول باید این سرمایه که زیر خاک رفته را به قیمت روز حساب کنید در غیر این صورت کاشت زعفران سود دهی نخواهد داشت.
هزینه کشت در سال 1402 هر هکتار در صورتی که زمین و آب را حساب نکنیم حداقل صد ملیون تومان بوده که تا زمان رسیدن به گل دهی حداقل پنجاه ملیون تومان خرج نگه داری و رسیدگی دارد با احتساب قیمت زمین و آب هزینه کاشت چند برار می شود.
هنگام برداشت در فصل پاییز نیز هزینه های زیادی دارد
گل ها باید قبل طلوع خورشید جمع آوری شود و هیچ گونه ماشین آلاتی وجود ندارد و وابسته به نیروی انسانی است . بعد برداشت کمتر از بیست چهار ساعت زمان دارید تا بتوانید گل ها را ابتدا پاک و سپس کلاله های قرمز را خشک کنید .برای تولید یک کیلوگرم زعفران خشک، نیاز به چیدن حدود 150 هزار گل زعفران است که حدود 40 ساعت کار فیزیکی را میطلبد. پس از برداشت، کلالههای زعفران باید خشک شوند که این کار نیز نیاز به دقت و مراقبت دارد. اگر کلالهها بیش از حد خشک شوند، رنگ و طعم آنها کاهش مییابد و اگر کمتر از حد خشک شوند، ممکن است بیماری گرفته و فاسد شوند
2-نیاز مبرم شرکتهای داروسازی به آن
زعفران نه تنها یک ادویه خوشمزه و خوشبو است، بلکه یک داروی گیاهی با خواص درمانی متعدد نیز محسوب میشود. زعفران حاوی مواد شیمیایی مفیدی مانند کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است که میتوانند بر روی سیستم عصبی، قلب و عروق، گوارش، تنفس، ایمنی و تولید هورمونها تأثیر مثبت داشته باشند. زعفران میتواند در درمان افسردگی، آلزایمر، پیشگیری از سرطان، کاهش التهاب، کنترل قند خون، بهبود بینایی، افزایش میل جنسی و تقویت حافظه مفید باشد. بنابراین، زعفران یک ماده مورد نیاز برای شرکتهای داروسازی است که میخواهند از خواص آن در تولید داروهای جدید استفاده کنند.
تعداد قرص هایی که زعفران یا کروسین دارند
3-ارزش غذایی بالای زعفران
چرا زعفران گران است ؟؟
بدون شک مهمترین دلیل قیمت بالای زعفران ارزش غذایی و دارویی فوق العاده آن است که روز به روز در تحقیقات پزشکی بیشتر به خواص زعفران پی برده می شود.
زعفران یک منبع غنی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است که میتوانند به سلامتی بدن کمک کنند. زعفران حاوی ویتامینهای A، B، C و E است که برای تقویت سیستم ایمنی، سلامت چشم، پوست و مو، تولید هموگلوبین و تنظیم متابولیسم مفید هستند. زعفران همچنین حاوی مواد معدنی مهمی مانند منیزیم، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز است که برای عملکرد عضلات، انتقال اعصاب، تولید انرژی، سلامت استخوان، تعادل هورمونی و آنزیمی و پیشگیری از کمبودهای غذایی لازم هستند. زعفران نیز دارای آنتیاکسیدانهای قوی مانند کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و ترپنوئیدها است که میتوانند سلولها را از آسیبهای اکسیداتیو محافظت کنند و خطر بروز بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت، آترواسکلروزیس و التهاب را کاهش دهند.
ارزش غذایی دارویی فوق العاده زعفران
همه چیز درباره زعفران
کلیک کنید
زعفران در ایران بسیار ارزان است
تمامی موارد بالا برای گرانی زعفران در اروپا و آمریکا که ارزش بالایه اون رو درک کردن گفته شده اما در ایران زعفران بسیار ارزان است .
قیمت هر گرم زعفران در سایت های فروشی مثل آمازون بین هشت تا پانزده دلار است و در این زیر دو دلار
ایران به عنوان تولید کننده اول زعفران دنیا هیچ سودی از فروش آن در بازار های جهانی نمی برد.
زعفران از ایران به صورت فله ای و با قیمت بسیار پایین از صادرکنندکان ایرانی خریداری و با قیمت بالا در مارکت جهانی عرضه می کنند .تعداد زیادی از شرکت های صادراتی ایران زعفران را در خارج کشور به صورت سوری معامله می کنند و فاکتور هایی جعلی برای فرار از مالیات و باز پس دادن ارز ها درست کرده و زعفران ایران را با نام اسپانیا به قیمت های بالا می فروشند و هیچ سودی نه به کشاورز و نه به کشور می رسد .در حال حاظر کشور های چین و عربی هم زعفران فله در ایران میخرنند و به قیمت های جهانی در سایر کشور ها می فروشند به نوعی آب و خاک و کشاورز ایرانی عمله چند صادر کننده و کشور های مجاور شده
این اتفاق در خیلی از محصولات کشاورزی در حال رخ دادن است
ما کشاورزان ایرانی کارگر هایی شدیم تا به صورت مفت برای چین قطر امارات ترکیه تولید کنیم.
آیا می دانید آب مورد استفاده در دشت زاوه برای کشت زعفران تماما از آب های زیر زمینی است
آیا می دانید EC(میزان شوری و شیرینی آب) آب در دشت زاوه که بیش از دوازده هزار هکتار زعفران دارد بین300تا800 است یعنی از بسیاری از آب معدنی ها شیرین تر
آیا می دانید در طی بیست سال گذشته بیش از چند متر سطح آب زیر زمینی در دشت زاوه پایین آمده و خشکسالی امان کشاورز را بریده
آری آب و خاک ایران برای این محصول استفاده می شود ولی سود آن را چند صادر کننده و بیشترین سود آن هم نصیب کشورهای عمده خر از ایران می شود
این دو عکس هزاران خط حرف دارند
تو خود حدیث مفصل بخوان
با خرید زعفران از کشاورز هم به رونق تولید ملی کمک کنید
هم زعفران اصل بخرید
با خرید زعفران از سرخ سار به زعفران اصل و ارگانیک دست پیدا کن
با خرید از طرح های فرهنگ و ادب یا ایران باستان هم زعفران بخر هم شعر و تاریخ بخوان
زعفرانی صادراتی برای خانواده های ایرانی در طرح هایی ایرانی